בימים אלו התפרסם ספר שהמורה מוטי שפי כתב על פילוסופית היוגה לאור הידע של מהרישי מהש יוגי. הספר נקרא “יוגה טרנסנדנטלית- תרגום וביאור חדש לסוטרות היוגה של פטנג’לי”. כולכם מוזמנים לבקר באתר של הספר בכתובת www.patanjalisutras.yoga תוכלו למצוא בו את תוכן העניינים, דפים לדוגמה מהספר, סרטוני וידאו, בלוג ואפשרות שונות להזמנת הספר.
הסרטון הבא כולל הקלטה של מפגש מתקדם למודטים על הספר שנערך ב5.7 בזום
המאמר הבא על שבעת מצבי התודעה לקוח מפרק 2 של הספר.
בפרק הנוכחי ננסה להבין את הדרך שבה מַהַרְשִי מַהֵש יוֹגִי תיאר את התפתחות התודעה האנושית ואת הקשר שיש לה לסוּטְרוֹת היוגה של פטנג׳לי. תיאור זה יספק נקודת התייחסות שתאפשר לנו להבין את היחס בין החלקים השונים של הספרות הוֵדִית ואת סוּטְרוֹת היוגה של פַּטַנְגַ’לִי.
הרעיון העומד בבסיס התפיסה הפילוסופית של מַהַרְשִי הוא שידע מעוצב בתודעה, והוא אחר במצבי תודעה שונים. אם נניח שבכל בני האדם קיימת תודעה, הידע שהם חווים חייב בהכרח להיות זהה. אולם למעשה כולנו חווים מצבי תודעה שונים, וכתוצאה מכך תופסים וקולטים את העולם בצורה שונה ומתייחסים להיבטים שונים של ידע.
מסיבה זו אפשר למצוא בספרות הוֵדִית תיאורים של תפיסות עולם שונות המתאימות למצבי תודעה שונים. לדוגמה, האֻפַּנִישַדוֹת והברָאמַה סוּטְרוֹת פורסות ראיית עולם אחדותית שבה האָאטְמַן (העצמי הגבוה, הבלתי מוגבל שקיים בתוכנו) זהה לבְּרַהְמַן (הוויה מוחלטת הנמצאת בכל נקודה בבריאה). לעומתם סָאנְקְהְיַה ויוגה מציגות תמונת עולם דואליסטית שבה קיימת הפרדה בין פֻּרֻשַה (התודעה הטהורה הבלתי מוגבלת) לפְּרַקְרְטִי (הטבע החומרי).
לאורך ההיסטוריה טרחו מורים ומלומדים רבים להגן על טיעונים פילוסופיים של שיטה מסוימת ולשלול טיעונים של שיטות אחרות בלי להתייחס לעובדה שהשוני בשיטות קשור לכך שהן מתארות את המציאות כפי שהיא נחווית במצבי תודעה שונים.
המשך קריאה:
חזרה לתחילת המאמר
ערות, חלימה ושינה
טֻרִייַה צֵ’טַנָא — תודעה טרנסנדנטלית
טֻרִייַה־אַטִיטַה — תודעה קוסמית
בְּהַגַוַד־צֵ׳טַנָא — תודעת אלוהים
בְּרָאהְמִי־צֵ׳טַנָא — תודעת אחדות